Opvliegers in de menopauze? Twee nieuwe geneesmiddelen zonder hormonen op komst

Goed nieuws voor vrouwen in de menopauze die last hebben van opvliegers en geen hormoonbehandeling mogen of willen krijgen. Er zijn twee geneesmiddelen in ontwikkeling die op een heel andere manier goed blijken te werken. De Duitse farmareus Bayer komt vandaag met veelbelovende resultaten van een klinische studie bij 800 vrouwen. Ook een soortgelijk geneesmiddel van het Japanse Astellas bleek eerder al veilig en doeltreffend.

Vapeurs, opvliegers, plotse zweetaanvallen al dan niet met rillingen en hartkloppingen: zo'n 7 op de 10 vrouwen krijgen ermee te maken tijdens de menopauze. Niet iedereen heeft er evenveel of even lang last van, maar sommige vrouwen wel, tot jaren na de laatste menstruatie zelfs.

Een behandeling met hormonen kan dan helpen, maar niet voor iedereen. Vrouwen die een verhoogd risico lopen op tromboses of andere bloedstollingsstoornissen, bijvoorbeeld. Of vrouwen die borst- of baarmoederkanker (gehad) hebben, mogen geen hormonen toegediend krijgen.

Er kunnen ook bijwerkingen zijn en bij langdurig gebruik een iets hogere kans op tromboses, hart- en vaatziekten en sommige kankers. Daarom willen sommige vrouwen liever geen hormoonbehandeling.

Daarom zijn wetenschappers op zoek gegaan naar alternatieven. Met succes. Er zijn al zeker twee niet-hormonale geneesmiddelen in ontwikkeling tegen opvliegers.

Al na 1 week minder opvliegers

Eén ervan is elinzanetant van het Duitse farmaceutische concern Bayer. Het medicijn moet dagelijks via de mond worden ingenomen.

Bij ongeveer 800 vrouwen tussen 40 en 65 jaar die in de postmenopauze zijn en matige tot ernstige opvliegers hebben, kon het geneesmiddel de frequentie en ernst van de opvliegers verlagen, zo zegt Bayer in een persbericht. 

Al in de eerste week verlaagde de hoeveelheid opvliegers, na 4 weken verminderde ook de intensiteit van de opvliegers tegenover de vrouwen die een placebo kregen. Vrouwen die het geneesmiddel kregen, hadden ook 's nachts minder opvliegers en daardoor minder slaapproblemen, zegt Bayer. 

Het bedrijf voert nog een derde studie uit naar elinzanetant, waarvan de resultaten in de komende maanden worden verwacht. Bayer is van plan de gegevens uit de drie onderzoeken aan de toezichthouders voor te leggen om goedkeuring voor het middel te krijgen.

Ook het Japanse farmabedrijf Astellas kwam eerder al met hoopgevende resultaten over de ontwikkeling van een soortgelijk medicijn, fezolinetant, dat in de Verenigde Staten al op de markt is onder de naam Veoza.

BEKIJK - Vlaams minister Gwendolyn Rutten (Open VLD) vertelde vorig jaar in "Terzake" dat ze in de perimenopauze zit, om het taboe erop te doorbreken:

Videospeler inladen...

Veelbelovende resultaten

"De resultaten van deze studies zijn veelbelovend", zegt gynaecoloog Herman Depypere van het UZ Gent. "Dit is een heel nieuwe klasse van geneesmiddelen voor wie geen hormonen kan of wil nemen."

"Bij vrouwen in de overgang produceren de eierstokken steeds minder vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Gemiddeld is dit rond het 52e levensjaar", zegt professor Depypere.

"Een gevolg is dat de thermostaat in de hersenen ontregeld raakt en hypergevoelig wordt, waardoor vrouwen ook bij normale temperaturen warmteopwellingen gaan krijgen."

Dit jaar wellicht al een niet-hormonaal geneesmiddel tegen opvliegers verkrijgbaar

Herman Depypere, gynaecoloog UZ Gent

"Je kan dat oplossen met hormoontherapie. Dat werkt zeer goed, is goedkoop en werkt ook tegen andere symptomen van de menopauze, zoals gemoedswisselingen, huid- en haarproblemen, vaginale droogte..."

"Maar je kan ook de thermostaat in de hersenen beïnvloeden met neuropeptiden, chemische stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen. Dat is wat deze geneesmiddelen doen."

Professor Depypere verwacht dat een eerste niet-hormonaal geneesmiddel tegen opvliegers dit jaar al bij ons verkrijgbaar zal zijn. 

Meest gelezen